Pages

Wednesday, 25 March 2015

Resepi Ikan Kukus Masak Stim (Diet)

Hi uols....lama juga Keyza tak menaip cerita baru ....
Almaklum la kesibukan melanda bila dah dinaikkan pangkat ni kebetulan teammate di tempat baru Keyza kerja sekarang tengah bercuti sakit jadi banyak kerja yang Keyza uruskan sendirian.
Disebabkan kenaikan pangkat ni juga Keyza terpaksa PJJ(Perkahwinan Jarak Jauh) dengan en suami.
Ha dan sebab tu la juga en suami terpaksa masak sendiri la sekarang.
So rutin kitorang sekarang bila berjauhan adalah berkongsi resepi.
Pagi ni en suami tanya camne nak masak ikan cara stim ...huhuhu orang tu tengah diet sekarang thats why la tanya masak stim...

Ni Keyza kongsikan juga dengan uols semua ye...

Ikan Kukus/Stim

bahan-bahan :


1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
1 batang serai (diketuk)
5 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
1-2 biji limau nipis (ambil jusnya)
2-3 biji cili padi (diketuk) - optional
sedikit salted vegetable (dihiris) - optional
2 biji tomato (dihiris dadu)
sedikit garam dan gula
1 sudu makan sos ikan atau sos tiram
sedikit air
sedikit daun sup (dihiris)
Cara-cara :

Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api sederhana. Sediakan bekas tahan panas atau loyang. 
Lumurkan ikan bersama garam. Kemudian letak di dlm bekas tadi. Kemudian, taburkan hirisan bawang putih, halia dan masukkan serai. Kukus selama 15-20 minit. Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos ikan/sos tiram dan gula. Bancuhkan.
Kemudian buka penutup kukusan, masukkan tomato, salted vege (jika suka), serta air yg sudah dicampurkan dgn sos tiram tadi. Kukus lagi 5 minit. 
Akhir sekali masukkan jus limau dan cili padi. Kacau perlahan. Jika kurang masin bolehlah tambah garam. Kukus lagi selama 2-3 minit.
Setelah masak, taburkan hirisan daun sup. 
Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih.
Uols nak try boleh juga resepi ni tak tau ler sedap ke idak ye...

No comments:

Post a Comment