Nuffnang

Wednesday, 8 March 2017

Ziarah Cairo Iskandariah Day 2

Assalamualaikum wbt ....
Sambungan alkisah Keyza di bumi Mesir di hari ke2...

Mr Tourist bawakan para jemaah semua ke Giza untuk melihat Piramid.
Ha mau tak teruja semuanya nak tgk piramid live depan mata ni....antara 7 keajaiban kuno dunia kot...

Harga tiket masuk ke Piramid Giza ni 80LE. Kanak-kanak bawah 7tahun free ajew la tapi kami takde bayar apa pun semuanya dah termasuk dalam pakej yang ditawarkan oleh pihak Andalusia.

Kat sini Mr Tourist pesan lagi hati-hati dengan "Nyamuk" dia kata kalau nak beli biar dia yang bargain so kalau rasa okay harganya sila la beli. Jangan beli sendiri takut terpedaya dengan harga tersebut.


Ada juga jurufoto di kawasan Piramid ni untuk amikkan gambar kita berlatar belakangkan piramid harga sekeping foto 25 Riyal rasanya la tak ingat dh Keyza. Boleh la untuk dibuat kenangan.

Ada jemaah yang bergambar bersama unta harganya 40 Riyal kalau nak naik unta 200 Riyal katanya huhuhu Keyza tengok aje la kan tak berbaloi rasanya nak bayar cenggitu dengan kadar matawang kita yang makin rendah ni.



Sejarah di Giza ni katanya suatu ketika dulu rakyat Mesir ni sangatlah taksub dan sayang pada Raja Mesir ketika itu yang kita gelarkan Firaun. Dek kerana terlalu sayang pada pemerintah tersebut makanya mereka berpusu-pusa untuk berbakti pada rajanya dengan mengangkat batu-batu besar untuk dibinakan Piramid tersebut dan mereka percaya pada kuasa Matahari. wallaualam...tu cerita mr tourist la...kisahnya panjang lagi tapi Keyza dengar setakat tu je la sebabnya sibuk nak bergambar lagi dari nak dengar celoteh Mr Tourist kan....

Selesai di Giza, seterusnya ke Papyrus Musuem. Di sini diceritakan pada zaman Nabi Musa AS ketika mana baginda ingin menulis baginda menemukan daun papyrus ini untuk dijadikan kertas. Cara memprosesnya untuk dijadikan kertas juga didemonstrasikan oleh pihak pengusaha muzium ini.



Di muzium ini terdapat pelbagai lukisan dan ayat suci Al Quran juga yang dilakarkan pada daun papyrus ini. Yang menakjubkan ada di antara ayat suci Al Quran ini bercahaya walaupun dalam keadaan gelap gelita. Harga yang ditawarkan antara 100 LE ke 5000 LE.




Kemudian lokasi terakhir sebelum dihidangkan makan malam para jemaah dibawa ke Kilang Minyak Wangi...kali ni Keyza tak turun bas sebabnya anak kedua tertidur keletihan benar dia tapi en suami belikan la juga sebotol perfume untuk isterinya yang tak dapat nak turun menghidu bau-bauan yang harum itu. Kalau masuk mungkin lebih dari sebotol dibeli agaknya ahahahah....
Ini la tempatnya beli perfume tu mamat bersweater merah tu mr tourist aka Mr Aladdin.

Selesai jenjalan kat sini malam dibawanya pula ke Masjid Al Azhar untuk shopping at night market.

Keyza dan family tak beli apa pun takde apa yang menarik perhatian kami di sini tapi para jemaah lain memang berbeg2 la shopping tak pasti la apa yang dibelinya. Di sini perlu berhati-hati banyak penyeluk saku dan jangan sesekali asyik dengan handphone kerana bebila masa je handphone yang elok ditangan akan hilang disambar orang. Kes ini diceritakan oleh salah seorang penuntut di Universiti Al Azhar yang kebetulan join trip kami ke sini. Thanks sesangat la pada budak tu banyak pesanan penaja dia pada kami semua. Semoga adik ini dapat menamatkan pengajiannya dengan jayanya. Hanya insan terpilih sahaja dapat belajar di bumi anbiya ini...





Thursday, 23 February 2017

Ziarah Cairo Iskandariah Day 1

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Apa khabar pembaca blog Keyza?
Diharapkan semuanya sihat belaka hendakNya.
Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi atas limpah kurniaNya awal Februari 2017 Keyza dan keluarga dijemput untuk menunaikan umrah di tanah suci Makkah al Mukarrahmah.
Syukur tak terhingga hampir dua tahun Keyza menangguh untuk melakukan ibadah ini atas pelbagai faktor dan akhirnya  sampai juga ke tanah suciMu Ya Allah.

Tapi blog kali ni Keyza nak citer pasal pengalaman semasa sesi ziarah sebelum menunaikan umrah, Keyza sekeluarga telah dibawa menziarahi Kota Cairo, Egypt di Mesir. Teruja rasanya nak menziarahi negara yang mana dipenuhi makam-makam para sahabat nabi dan Imam yang sangat kita sanjungi.

Selamat je pesawat Saudi Arabia mendarat di Kota Cairo kesejukan mencengkam seluruh badan mana taknya dah dimaklumkan awal tengah musim sejuk boleh plak Keyza letak semua sweater dalam beg luggage huhuhuh masa dapat je bagasi terus buka beg kat airport tu juga amik sweater. Nasib la buat camtu rupanya keluar je dari airport terus je dibawa kami menziarahi Cairo tak balik hotel pun nak mandi manda ke apa...masam pun masam la org Cairo tak kisah pun hahahahha.

Tempat pertama yang dibawa haruslah tempat makan kan heheheh walaupun dalam flight dah 2x jamah wakakaka tp pakej breakfast dah include kot jadinya makan je ler....Restoran Chinese food dibawanya pun sebab takut terkejut perut tetiba makan makanan arab kan huahuahua.

Then dah kenyang dibawa plak ke Terusan Suez (Suez Canal) kawasan ini dikuasai oleh pihak Tentera Mesir makanya "no photo allowed to be taken". Kalau langgar perintah abis la tentera masuk bas dan check setiap orang. Semua warga jemaah yang bersama Keyza dan family sejenis yang menurut perintah jadi selamat la kami semua. Kawasan ini perlu dilalui sebabnya nak ke kawasan laut Merah. Laut Merah terbelah kepada 3 bahagian dan salah satu bahagian melalui Mesir, dimana kawasan inilah Nabi Musa AS membantu berdoa kepada Allah supaya diberikan telaga kepada setiap seorang anak Nabi Yaakub AS makanya ada 7 telaga di sini tetapi yang masih kekal ada hanya 3 telaga lagi 4 Keyza pun tak tahu ada kat mana huhuhu maaf.


Setelah bergambar disini dan kalau nak bersedekah or membeli goodies boleh la tapi tourist guide pesan "Hati-hati banyak Nyamuk"(referring to anak-anak penduduk setempat yang kadang-kadang menyeluk saku juga)

Kemudian dibawanya pula ke kawasan ketenteraan di mana di sini kubu tentera Mesir yang pernah diserang Israel. Namun kemenangan berpihak kepada Mesir. Seorang wakil tentera yang fasih berbahasa Inggeris telah mencerita kepada warga jemaah tentang kubu mereka dan bagaimana keadaannya ketika diserang.

Ni antara foto yang sempat dirakam ketika disana.



Selesai ziarah di sini kami terus dibawa berehat untuk menikmati makan tengahari dan kali ni menunya adalah makanan Arab lorh... sini punya style airnya last sekali baru dapat tu pun open request huhuhu yang dapatnya air mineral. Syukur kalau takde air mau tercekik la. 

Sebelum balik ke hotel kami di bawa ke masjid untuk solat Jamak Zohor dan Asar. 


Setelah semua warga jemaah complete dalam bas ingat nak balik hotel dah rupanya belum lagi perjalanan diteruskan lagi dan kali ini ke Makam Imam Syafie tapi hanya mampu pandang dari luar sambil sedekahkan Alfatihah kerana hampir 2 tahun makam ini dalam proses "renovation". Sebelah makam beliau ada juga makam Rabiatul Adawiyah iaitu seorang wali Allah yang mengabdikan dirinya kepada Allah. Kesabaran dan perjuangannya harus dicontohi oleh wanita Islam hari ini. Walaupun sejarah hidupnya bermula dari seorang wanita yang tidak mentaati Allah, akhirnya dia memilih jalan sufi dalam mencari ketenangan hidup. Foto makam tidak diambil atas saranan pihak tourist guide...kemuadian lokasi terkahir sebelum balik hotel berehat adalah makan malam hehehe sini boleh order air manis tapi bayar sendiri la ye...tempat lain pun boleh order air manis tapi dah waiter tak tanya kita pun mana la tau kan....blur 1st day di negara Arab ni heheheh.

untuk kisah selanjutnya nanti Keyza sambung Ziarah Cairo Iskandariah Day 2....
(to be continue)

Monday, 23 January 2017

Public Gold Museum,Penang

Assalamualaikum uols.....

Dah tahun baru 2017..... Selamat Tahun Baru Keyza ucapkan yer....
Tahun ni masih berjauhan dengan family lagi dengan harapan dapatlah disatukan kembali keluarga kami.....

Seperti biasa setiap minggu routine Keyza balik ke kampung bertemu family tersayang kali ni aktivitinya ke Muzium Emas....

Tau tak Muzium Emas ni kat mana?????

Jawapannya di Penang la huahuahua...

Sape pernah pergi? Tau tak apa yang menariknya dalam Muzium tu?

Uols yang dah pergi mestilah taukan apa yang menariknya kat muzium ni....tapi Keyza nk story juga apa yang best kat Muzium Emas ini.


Muzium ini dinamakan Public Gold Museum yang berlokasi di 95, Lebuh Bishop, George Town, 10200 George Town, Pulau Pinang, Malaysia. Dah namanya Public Gold kan so dan tentu la pemiliknya adalah Public Bank ye tak...

So kita citer dulu bab harga tiket nak masuk Public Gold Museum ni. Untuk dewasa RM28 manakala untuk warga emas RM15 dan kanak-kanak bawah umur 7tahun PERCUMA...

Bila dah bayar tiket pekerja Muzium akan entertain kita sepanjang pengembaraan melihat muzium emas ini. Kawasan dalam muzium ini didekorasi seolah-olah kita berada di dalam gua emas....

Masuk-masuk dalam dia tunjuk peti wang emas....aduyai teringat citer Allayarham Tan Sri P.Ramlee harta ini Ahmad Albab yang punya...hahahahah

First time tengok live camni la almaklum la kita ni insan marhaen sahaja. Mana nk jumpa harta sebegini ye kan...

Apa yang lagi best kat sini kita diberi peluang untuk belajar cara mendulang emas...


Nampak tak keterujaan en somi Keyza mendulang tu...heheheh


Anak-anak dan mak Keyza pun tak lepaskan peluang ni tau... bukan senang nak ada pengalaman camni.

Then the best part is kita juga ditayangkan demontrasi membuat jongkong emas tapi diorang guna silver je la sebabnya setiap kali demonstrasi dilakukan kandungan emas atau silver akan berkurang dan merugikan ye tak....

Suhu untuk membakar jongkong ni adalah 1400C tau giler panas hurm camne la api neraka nanti ye... Kena air panas yang 100C tu pun dah mengelupur ... setelah terbentuk jongkong ini maka dicelupkan ke dalam minyak masak dan akhir sekali dimasukkan dalam air bagi membentuk jongkong yang sempurna. FYI jongkong ini akan dihantar ke kilang untuk dicopkan no pendaftarannya kalau tak de no pendaftaran makanya tiada nilai la jongkong tersebut. 

Pelbagai barang-barang kemas yang dahulu kala dipamerkan di muzium ini dan nilai harganya sekarang sangat mahal. Maka uols yang rajin pakai emas tu jangan dijual emasnya simpan la untuk dijadikan khazanah sebegini, kaya raya uols nanti tau.

Tak banyak gambar yang boleh diambil dalam muzium ni. Kalau nak rasai pengalaman mencari emas pergilah beramai-ramai ke muzium ini.









Tuesday, 13 December 2016

Jadual Gaji Penjawat Awam 2017

Assalamualaikum semua...


Sedar tak sedar 2016 dah nak melabuhkan tirainya kan....
Sedar tak sedar juga dah dekat 2 tahun berjauhan dengan family tersayang hurm tak pe la janji every weekend dapat jumpa pun bersyukur tersangat dah.

Sebagai penjawat awam benda paling mustahak sekali adalah jadual gaji la kan.
Meh Keyza share jadual gaji 2017.


Gigih la Keyza design jadual gaji ni supaya rasa happy bila nak nengoknya.
Kalau nak merancang kewangan makanya meh kita kaji tempoh gaji tersebut:

20 DIS 2016 - 19 JAN 2017 = 30 HARI
19 JAN 2017 - 23 FEB 2017 = 35 HARI
23 FEB 2017 - 23 MAC 2017 = 28 HARI
23 MAC 2017 - 25 APRIL 2017 = 33 HARI
25 APRIL 2017 - 25 MEI 2017 = 30 HARI
25 MEI 2017 - 15 JUN 2017 = 21 HARI
15 JUN 2017 - 25 JULAI 2017 = 40 HARI
25 JULAI 2017  - 24 OGOS 2017 = 30 HARI
24 OGOS 2017 - 25 SEPT 2017 = 32 HARI
25 SEPT 2017 - 11 OKT 2017 = 16 HARI
11 OKT 2017 - 23 NOV 2017 = 42 HARI
23 NOV 2017 - 21 DIS 2017 = 28 HARI

*BULAN JUN (AIDILFITRI) & OKTOBER ( DEEPAVALI) SGT KRITIKAL KERANA SELANG HARI YANG SGT BESAR...
SELAMAT MENGHABISKAN SISA2 CUTI & SELAMAT BEKERJA 2017...



Tuesday, 11 October 2016

Don Hu Jurassic Park Garden - Muar , JDT

Namaste....hehehe mood ke India jadinya...

Weekend kali ni Keyza dan family mertua plan ke Johor Darul Takzim (JDT) untuk menghantar anak buah en somi melapor diri sebagai pelatih polis di PULAPOL, Segamat, JDT. Ramai yang juga la angkatan keluarga yang akan follow rombongan kali ni makanya terpaksa la sewa van kan.

En Somi sewa van Hiace di MZ Mobile di Bandar Perda, BM. Kadar sewa untuk
2 hari = 48 jam bersamaan RM700, boleh la nak jimat kan. Bila dah plan nak ke JDT ni Keyza pun sibuk juga la plan lokasi yang menarik nak bawa anak2 jenjalan. Lokasi yang Keyza jumpa tanpa sebarang bayaran tiket masuk adalah Don Hu Jurassic Park Garden yang beralamat di Muar, JDT.


gambar ni sekadar hiasan je kredit dr Google.com hehehehe

Kalau uols nak tahu landmark nak pergi tempat ni cari jambatan Sultan Ismail Muar dimana jambatan ini merupakan jambatan pertama yang menghubungkan Bandar Muar dan seberangnya di Tanjung Agas di Daerah Muar, JDT. 

Taman ini hanya dibuka pada Jumaat, Sabtu dan Ahad serta cuti umum mulai pukul 8 pagi hingga 8 malam dan diulang ianya PERCUMA heheheh.




Taman ini mempunyai 15 patung dinosaur termasuk spesies Tyrannosaurus Rex. Ada juga yang boleh bergerak tau. Cuma dalam pagar la yer...kot2 anak2 takut macam baby girl Keyza si Syiffa....





Antara sebahagian patung yang sempat Keyza snap. Nak rasa secara live kena la pergi tempat ni. PERCUMA je uols anak ramai pun xpe.
Taman ni juga ada jual pelbagai jenis tanaman ye kalau suka gardening boleh la beli kat taman ni.

Ok la setakat tu je Keyza nak share citer pun. Meh ushar gambar aksi anak-anak Keyza dan sedara mara bergambar ye. Chills....





Monday, 3 October 2016

War Museum Penang

( Assalamu 'alaikum Wr. Wb ) السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Lama tak bersembang panjang di blog ni...weekend baru ni ada jemputan kahwin anak saudara Keyza di Batu Maung Penang so bila anak bujang ni dengar nak pergi Batu Maung makanya diajak la menyinggah ke Muzium Perang Penang, so sempena mood baik almaklum la nak sambut anniversary yang ke 8 Keyza pun turutkan la permintaannya.


Ok sebelum kita ushar gambar-gambar penerokaan family Keyza di Muzium Perang ni Keyza nak la share sikit camne alkisahnya kewujudan muzium ini. Story ni diterangkan oleh peneroka tempat ni tau namanya Johari Shafie masa memula kita masuk untuk bayar tiket.

War Museum Penang, terletak di Bukit Batu Maung, di bahagian selatan Pulau Pinang digunakan sebagai pusat operasi tentera British pada sekitar 1930-an dan 1940-an. Kedudukannya yang strategik membolehkan tentera British mengawasi tiga perempat keluasan Pulau Pinang daripada serangan musuh.

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa kubu itu dibina pada 1930 dan kini merupakan muzium perang terbesar di Asia Tenggara. Pada tahun 1930, sebuah kubu yang menggerunkan telah dibina oleh tentera British di puncak Bukit Maung, untuk melindungi pulau itu terhadap musuh. Dikendalikan oleh bukan sahaja tentera British, tetapi juga Melayu dan tentera Sikh, Bukit Maung jatuh semasa serangan di mana tentera Jepun didekati dari pedalaman, dan bukannya dari laut, sebagaimana yang telah dijangka oleh tentera British.


Berdasarkan fakta sejarah, pada 1930 kerajaan British memperuntukkan sejumlah wang yang besar untuk membina kubu berkenaan. Unit British Royal Engineers telah diberi tanggungjawab untuk menggali bukit tersebut bagi membina terowong bawah tanah, kubu, pusat perisikan, pusat logistik, dewan, pejabat, saluran angin, meriam, tempat tidur, tempat memasak, penjara dan kelengkapan perubatan di atas tanah seluas 20 ekar (lapan hektar) itu.

Pada 1942, kubu pertahanan British itu jatuh ke tangan tentera Jepun selepas satu pertempuran sengit membabitkan lebih 1,500 anggota tentera British termasuk askar Punjab, Gurkha dan Melayu di mana ramai yang terkorban atau ditawan. Tentera Jepun kemudian menjadikan kubu berkenaan sebagai pusat tahanan dan penyeksaan selama lebih dua tahun sebelum menyerah kalah kepada tentera Berikat pada 1945 sekali gus menamatkan Perang Dunia Kedua.

Bermula dari itu, kubu itu ditinggal dan dibiarkan begitu saja, bagaimanapun selepas lebih 60 tahun diabaikan, ia kemudiannya dijadikan Muzium Perang bagi memperingati sejarah negara. Johari Shafie seorang penduduk tempatan telah meneroka dan menjadikan kawasan ini sebagai Muzium Perang selepas 3 dekad kemudian. Kubu ini telah dibina lebih 20 ekar tanah, lengkap dengan terowong bawah tanah tentera dan aci pengudaraan, kubu peluru, pusat logistik, canon menembak teluk, tidur kuarters, rumah masak dan sakit perubatan.



Selepas menyelusuri kawasan ini ia tidak sukar untuk membayangkan bagaimana tentera British, Melayu dan Sikh pernah mengendalikan kawasan ini demi menjaga Malaya dari serangan musuh. Terdapat juga gambar tokoh-tokoh terkenal semasa Perang Dunia Kedua seperti Jeneral Yamashita yang dikenali sebagai Harimau Malaya dan Jeneral MacArthur. Malah, kebanyakan peralatan yang dipamerkan pula merupakan artifak asal yang dijumpai di tapak muzium seperti kuali, alat untuk menyeksa tahanan dan serpihan pinggan mangkuk.




Berbeza dengan keadaan muzium-muzium lain yang pernah kita lawati, pengunjung berpeluang merasai pengalaman unik iaitu menyusuri salah satu daripada tiga terowong yang pernah digunakan oleh askar British untuk melarikan diri semasa Jepun menyerang. Keadaannya yang panjang, gelap, sempit dan berbelok-belok membangkitkan perasaan seram dan pengunjung perlu berjalan dalam keadaan tunduk.



So setakat tu je la sejarah yang dapat Keyza kongsikan nak tahu lebih lanjut kenalah berkunjung sendiri ke tempat ini. Kalau nak main paintball war pun sesuai tau kat sini. Tempat ni dah direka khas untuk game tersebut. Boleh la uols try ye...



Maklumat Muzium Perang Pulau Pinang:


Masa Operasi: 9:00 am-06:00 pm setiap hari (Spooky night 8.00pm-10.00pm)
Alamat: Muzium Perang Pulau Pinang No Lot 1350 Mukim 12, Batu Maung Daerah Barat Daya 11960 Pulau Pinang

Harga Tiket(MyKad):
Dewasa : RM20
Kanak-kanak : RM10
Family(2dewasa 2kanak-kanak):RM55