Nuffnang

Monday, 18 May 2015

Resepi MACARONI CARBONARA

Hola uols,

Tengah busy buat laman web sempat plak Keyza terpandang resepi habuan nak wat lunch tengahari nanti cam simple je tapi lom try lagi so jom layan jap cara nak masak dan bahan-bahan dia ye uols...


 BAHAN2:

  • 2sdb Butter/Marjerin (utk menumis) 
  • Udang/atau apa-apa yang korang nak letak (optional) 
  • 1 biji bawang besar (potong dadu) 
  • 2/3 biji bwg putih (cincang) 
  • 1/2 inch halia (cincang) 1 tin kecil cendawan butang (di hiris) 
  • 5/6 biji cili padi - belah dua (ikut ske nk ltak ker x) 
  • Mix vege (ikut ske bnyk mna) 
  • 6 keping Cheesedale 
  • 2 cawan fresh milk (normally guna dutch lady) 
  • 1sdt tepung jagung Parsley Flakes ( daun sup kering) 
  • 3 keping daging burger (nak guna Ramly pun bley) digoreng tanpa minyak, dan didadu kecil
  • garam secukup rasa.Langkah 1 Panaskan kuali, masukkan butter. Tumis bwg2, halia, cili. Kacau smpai kekuningan dan wangi, masukkn udang...kacau skejap. Koyak2 kan cheese, dan masukkan dlm kuali.

CARA2 MASAK:


  • Masukkan 1 cawan susu, kacau smpai cheese betul2 dah cair. 
  • Campurkan tepung jagung dengan sedikit susu (agak2 tepung boleh larut semua)...huhuhu..
  • Tuang dlm kuali. Kacau smpai kuah jadi pekat. 
  • Masukkan 1 cawan susu lagi...masukkan mix vege, cendawan butang, atau sayur yang korang nak letak. 
  • Taburkan sedikit Parsley Flakes (daun sup kering), kat supermarket banyak jual...
  • Masukkan daging yang dah siap dicincang, dan garam secukup rasa....
  • Agak-agak kuah dah pekat seperti yang dikehendaki...tutup api...siap! 
  • Then...rebus lah macaroni korang + sedikit minyak + sedikit garam, sampai macaroni lembut..lepas tu tuangkan kuah caborana tadi ya! Selamat mencuba!
Nanti kalau menjadi masakan ni Keyza snap show gambar kat uols ye. Kalau sedap kenkadang lupa plak nak snap dah abis makanan nyerrr...